fbpx

Izdelava ovojnega papirja

V poglavju KREATIVNE IDEJE mojega BLOGA vam bom odslej predstavljala načine, kako uporabiti znanja kaligrafije v vsakodnevnem življenju. Mnogi ljudi niti ne poznajo kaligrafije, ki jo po slovensko imenujemo umetnost lepopisja, pa zato ne vedo, čemu bi jim tečaj kaligrafije koristil. Tukaj pa imate na enem mestu zbrane čudovite izdelke in postopke izvedbe, za katere verjamem, da vas bodo  pritegnili in prepričali, da jih tudi sami preizkusite.

V tem članku najdete idejo, kako izdelati ovojni papir. Namreč, ko ste še začetnik v kaligrafiji je prav vaja in še več vaje, izrednega pomena. Saj poznate rek: Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Drži kot pribito za kaligrafijo in za vsako rokodelsko in umetniško veščino, velja v športu, pri urjenju v spoštljivi komunikaciji ali ljubečih odnosih. Torej, izredno vsestranska veščina se skriva izza te preproste KALIGRAFSKE IDEJE. 

Darilo, ki sem ga prejela za svoj 50 rojstni dan od udeleženke tečajev. Avtor celotnega darila; ovojnega papirja in kvačkane torbe je Karla Lužar.


Predstavila vam bom, kako se projekta lotit po korakih

Danes vam predstavljam super kreativno idejo, ki ob enem vključuje elemente prepotrebne  vaje, brez katere v kaligrafiji ne gre. V začetku učenja kaligrafije je namreč vaja najpomembnejše, če želimo razviti svoje talente in pa vztrajati s kaligrafijo dovolj dolgo, da doživimo preoblikovanje svojega karakterja. Lep primer, kako lahko ure vaje z malo predpriprave in organizacije, koristno uporabite je, da izdelate ovijalni papir. Tega lahko uporabite za zavijanje daril ali knjig in zvezkov. Iz nega lahko izdelate pisemsko ovojnico. Če jih plastificirate, dobite namizne pogrinjke. 

1. Izberite primerni papir

Izberete papir, polo, na katero boste pisali. Pri tem pazite, da je papir dovolj velik, da bo zadostoval za zavijanje izbrane knjige oz. darila. Posebej bodite pozorni, da pola ni preveč vpojna. Če je kot pivnik, se vam bo tuš razlival in črke ne bodo ostre. To pa ne bo primerna vaja, ker je najpomembnejše pri kaligrafiji ravno to, da se veselite kontrasta med tankim in debelim delom črke. Torej preden pričnete vaš projekt preverite na enem robu pole, kako se papir odziva. Jaz rada delam kar z polami iz risalnega bloka.

2. Črte in kako si jih pripravimo?

Ko ste izbrali primerno polo, si narišite črte. Črte se rišejo z mehkim svinčnikom in zelo na rahlo, da se lahko, ko je izdelek suh, zradirajo z mehko radirko.

Za vajo je izredno pomembno, da pišete od črte do črte. Da so vse črke pokončne (npr. pri stilu pisave Karolinška minuskula oz. UNCIALA) oz. da so vse nagnjene pod kotom (upr.: pri Italiki ali Copperplotu). Pri risanju črt upoštevajte razmike med posameznimi vrsticami. Ne pozabite na prostor potreben za črke s serifi. Serifi se v kaligrafiji imenujejo deli črk, ki gledajo nad ali pod osnovno višino črk.

Primer 1: Če pišemo v Karolini je osnovna črka visoka 5 višin peresa (a, c, e, i…), serifi pa 3 višine peresa (b, d, j, g). Ko rišemo črte za vajo, to izgleda tako 3 /5/3/3 /5/3 in če to prevedemo v cm  izgleda takole 6/10/6/6/10/6.  Ta izračun velja za izpis 2 vrst. Sedaj pa notranje zaporedje ponovljeno v nedogled oz. do roba papirne pole.

  1. Ideja Če je papirna pola velika, lahko delamo večje premore med odstavki iz treh do petih izpisanih vrstic.
  2. Ideja Ali pa pišemo z večjim peresom npr. 3-5mm, s tem boste hitreje zapolnili celotno polo, vi pa se boste dosti naučili o zgradbi  in karakterju posamezne črke. Za začetnike zelo priporočam vajo z večjimi širinami peres. Od 3 – 5 mm.

3. Ideja Lahko pa tudi posamezne besede ali stavke “namečemo” poljubno na polo. Skratka igrajmo se in zraven uživajmo. To bo gotovo največ doprineslo k končnemu uspehu.

Še eno darilo od udeleženke tečaja Karle Lužar.

3. Izbor barve kaligrafskega tuša

Izberite si tuše. Predlogom raznobarvne tuše, ki se lepo med seboj prelivajo. Jaz rada uporabljam kombinacijo npa. svetlo in temno modre ali pa mešam rumeno in rdečo. S tem dobimo še tretjo, oranžno barvo. Lepa je tudi kombinacija rumene in rjave. Skratka, igrajte se z mešanjem primarnih barv med seboj in s tem spoznavajte barvni krog. Ko kombinirate barve, pričnite s svetlo, jo porabite in potem malo namočite pero v temnejši tuš. Ostanek tuša od prvega pomakanje bo povzročil nežni prehod. Pri tretjem namakanju bo tuš samo temen. Ko temen tuš porabite do konca oz. ga več ne želite, pero očistite in šele potem namočite v svetlejši tuš. Zadostuje, če ga popivnate s papirnato servieto oz. toaletnim papirjem, katerega rolico imam sama vedno na pisalni mizi.

Lepo je če se svetla in temna barva prelivata enakomerno, ne odsekamo, a ravno to je namen današnje ustvarjalnice. Da eksperimentirate. Tudi sama sem se večine najboljših znanj naučila tako.

Prednost takega projekta je, da nič ne de, če izpustite črko ali vam katera črka ne uspe. Nihče ne bo opazil. Izognite pa se navadi, da bi prečrtali ali popravlja­li črko. Ko je črka enkrat napisana s tušem na papir, več ni po­vratka. Če bi želeli popravljati tekst, bi tako ustvarili packo. Ta pa bi izstopala iz celotne pole. Pa še to v tem primeru ni težavna, ker še vedno lahko na to mesto prilepite kak dekorativni okras.

Skratka, igrajte se in vedite, da ta igriva vaja veliko doprinaša k vaši poti do mojstra kaligrafije.

Kaligrafija – vabilo

Vabim vas, da redno sledite Facebook strani Svet ustvarjalnosti NRG in Facebook strani Natalija Resnik, kjer objavljam izdelke in termine novih možnosti za učenje.

Skupaj bomo lažje prešli prve korake v čaroben svet kaligrafije.