fbpx

Kaligrafija za začetnike


Mnogo ljudi ne pozna kaligrafije, ki jo lepo slovensko imenujemo umetnost lepopisja. Tečaji za začetnike so najboljši način, kako se lahko kaligrafija približa vsakomur, ki si želi lepo izpisovati črke.

V tem članku najdete odgovore na vprašanja, kaj se skriva pod izrazom kaligrafija za začetnike.

Prav tako pa vam predstavim nekaj osnovnih potrebščin, potrebnih za začetek v kaligrafiji: kaligrafska peresa, peresnik in tuš oz. ink in pa osnovno karakteristiko pisanja lepe okrogle pisave, ki se najpogosteje uporablja za začetnike.

Kaligrafija - Kaligrafski tečaji

Kaj je kaligrafija?

Kaligrafija je umetnost lepega pisanja. Ob tem pa še mnogo več, je naložba v zdrav in celostni razvij osebnosti. 

Kaj vse razvijamo ob pisanju kaligrafije?

Ob učenju veščin pisanja in ob vajah kaligrafije razvijamo koncentracijo in sposobnost za vizualizacijo. Ob potezah peresa v določeni smeri prepoznavamo detajle posameznih črk in tako razvijamo sposobnost pozornosti.

Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike nimajo možnosti izvajati ročnih spretnosti in tako skozi zabavo razvijati sposobnost osredotočanja misli in predvsem potrpežljivosti.

Prav zaradi teh lastnosti se kaligrafija prav tako uporablja v terapevtske namene kot neke vrste meditacija. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvija človekov temperament in umirjenost.

Izboljša se lahko sposobnost opazovanja, subtilnosti, kreativnosti in samostojnosti. Ob enem pa so različne pridobljene veščine dobrodošle tehnike pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko posamezniki še posebej ponosni.

Je kaligrafija ‘dragi konjiček’?

Pribor sploh ni omembe vreden strošek. Za začetek potrebujemo par kaligrafskih peres, kak barvni tuš-ink, pisna podlaga je čvrst papir. Za vajo je primeren že karirast zvezek, mali karo, tak kot za matematiko. Pisne predloge se najdejo v kaligrafskih knjigah, na spletu ali pa obiščete tečaj kaligrafije in tam znanja osvajate sistematično pod vodstvom izkušenih kaligrafov. Potrebujete pa voljo in vztrajnost tudi, a to se tako ne dobi na policah trgovin.

Koristi pisanja z roko in s tem kaligrafije so številne

  • Pisanje s peresom po pisni podlagi lahko veča  del kognitivnih sposobnosti (daljša pozornost, izboljšuje kratkoročni spomin, veča natančnost)
  • Stabilizira fiziološke procese v našem telesu (pisanje umirja dihanje, aktivira istočasno obe možganski polovici, niža krvni pritisk)
  • Ročno delo pomirja in stabilizira čustva (nas umirja, zmanjšuje nemir in napetost, krepi občutek za lepoto).
  • S pisanjem vplivamo na pozitivne karakterne spremembe.

Redne vaje lepopisja sama rada imenujem Meditacija v gibanju. Je prijetna oblika kontemplacije, globokega zlitja s seboj, kjer svoj um urimo, da izključi zunanje dražljaje in svojo pozornost znova zasidra v tukaj in sedaj.


Kakšne vrste osnovnih stilov kaligrafije bi uporabljali

Za začetnike so primerni stili pisav UNCIALA, Karolinška minuskula in Humanistična kurziva-Italika

UNCIALA

UNCIALA  je ena najstarejših pisav, a kljub temu sodobna in vsestransko uporabna zaradi svoje čitljivosti. Črke so pokončne in lepo okrogle. Pero je nagnjeno pod kotom 15° do 30°. Za to pisavo so značilni nizki serifi, deli črk, ki gledajo izven črte.

Unciala

Karolinška minuskula

Se imenuje preprosto tudi Karolina in se je razvila iz pol unciale. Tudi tukaj so črke pišejo pokončno. Sestavljena je iz lepo okroglih gradnikov. Pero je nagnjeno pod kotom 15° do 30°, kar omogoča lep kontrast med tankim in debelim, izraženim skozi črko po črko, kar kaligrafiji daje poseben čar.

karolinška minuskula

Humanistična kurziva-Italika

Je še eden izmed osnovnih stilov pisave, ki pa je rahlo nagnjen na stran, pod kotom 5°. Pisava je nadvse prilagodljiva in vsestransko uporabna.   Njena značilnost so visoki in bogati serifi, del, ki ob nadgradnji nudijo neomejene možnosti krasitve delov črk, ki segajo pod in nad črte. Zato so črke te abecede primerne za pisanje imen na vabilih, sedežnih redih, pohvalah in priznanjih. Je najbolj priljubljena za poročno kaligrafijo. Z manj okrasja pa za poezijo in uradne spise. Pero je nagnjeno pod kotom 45.

italika

Ali se je kaligrafije lahko naučiti?

Sama sem se pričela učit kaligrafijo s svojim učiteljem g. Zvonetom Potočnikom. Kmalu sem pričela poučevati tudi druge, najprej okrog mojega rodnega Ptuja, kmalu po vsej Sloveniji in danes, po spletu okoliščin, preko spleta po naprej posnetih kratkih filmih.

Za koga so tečaji kaligrafije primerni?

Skupinske  in individualne ure obiskujejo popolni začetniki vseh starosti. Primeren je tudi za tiste, ki za sebe pravite, da niste umetniško nadarjeni ali nimate ravno lepega rokopisa.

Koliko časa človek potrebuje, da se nauči kaligrafije v živo?

Moja 16 urna izobraževanja so sistematično zastavljena. Skupaj v razdobju 1 meseca se zvrstijo 4 srečanja, kjer postopno osvojimo črke celotne malo in velike abecede ter številke enega stila pisave.

Dosti izvejo o kompoziciji in zakonitostih posameznega stila. In predvsem si lahko ogledajo res širok nabor izdelkov, ki se je skozi leta nabral.

Se da naučiti kaligrafije tudi preko spleta?

V času, ko so nam trenutne razmere onemogočile druženje v živo, sem se odločila pripraviti paket kratkih filmov, ki omogoča, da se kar od doma naučite pisati dva osnovna stila.

Predstavljena je pisava:  Karolinško minuskulo in UNCIALO, oba stila zelo primerna za začetnike v kaligrafiji.

Komu je spletni tečaj kaligrafije namenjen?

Spletni tečaj je namenjen vsem novega znanja željnim ustvarjalcem vseh generacij, saj kot pravi meni ljubi rek: ‘Nikoli ni prepozno za srečno otroštvo’. Za pero in tuš lahko poprimete v katerem koli obdobju starosti, saj so dobrobiti pisanja z roko veliko. Vadba kaligrafije je mnogo več, kot le novo osvojena ročna spretnosti.

Ob rednih vajah urimo predvsem fokus, koncentracijo, spomin, vztrajnost in kraljico vseh vrednot, potrpežljivost.

So tečaji za kaligrafijo primerni tudi za otroke?

Najprimernejši so prav za naše otroke v zgodnjih fazah razvoja, ko se njihovi možganski centri še na veliko oblikujejo.

Po več kot desetletju izkušenj z uvajanjem lepopisja v Osnovne šole, priporočam starost 9 do 10 let kot najprimernejšo za začetek s to prijetno vejo umetnosti.

Prav tako je odlična priložnost za družinsko dejavnost, ki skupaj poveže celotno družino ob prostočasni dejavnosti, ki vsem dobro koristi.

Kdaj in kje pride kaligrafija največkrat prav?

Vsakogar, ki me poišče, nemalokdaj nagovorijo objave kaligrafsko oblikovanih črk. Estetika se sreča z  lepoto izpisa in to sploh nima veze s tem, kako lep ali nečitljiv rokopis ima sicer posameznik.

Z malo spretnosti in vaje lahko izdelujemo res veliko paleto izdelkov: voščilnice ob rojstvu, krstu, rojstnem dnevu, zaključku šolanja, poroki. Lepa so vabila, voščila, sedežni redi in jedilni listi v istem stilu.

Prav pride tudi ob  Abrahamu in ob slovesu. V kaligrafiji so izpisana priznanja, zahvale, listine.  


Kaligrafsko orodje

Orodje, ki ga uporabljamo so peresa različnih širin, peresnik, ki je lesen ali plastičen, skupno pa mu je, da vanj vdamo kovinsko pero. Po tem potrebujemo še raznobarvne tuše in papir.

Kaligrafsko orodje

Katero pisalo je primerno?

Komplet peres za kaligrafijo, ki jih sama uporabljam in priporočam vsebuje sedem peres različne širine: 0.5mm, 1mm, 1.5mm, 2mm, 2.5mm, 3mm, 4mm. Kaligrafska peresa se vdajo v peresnik, ki je po navadi lesen.

To so najuporabnejša kaligrafska peresa za stile pisav: Unciala, Karolina, Italika in gotica. S tem da gotica ni pisava, ki bi bila čisto primerna za sam začetek.

Pisna podlaga

Papir na katerega pišemo je čvrst šeleshamer, lahko tudi akvarelni papir, čeprav na njem s kaligrafskim peresom bolj lebdimo, torej manj pritiskamo.  Uporabljali bi lahko tudi blok papir, minimalno 100g. Za vajo pa pričnimo kar s pisanjem abecedo v zvezek mali karo, A4, takega, kot se v šoli uporablja za matematiko, kjer je postavitev prostora neomejena,  imate več strani zvezka za vaje.

Tuš

Tuš oz. ink, kot ga imenujejo v art trgovinah se razlikuje po kvaliteti. Za vajo imate lahko katerikoli, bolj dobro je vaditi z raznobarvnimi tuši, za resna dela pa predlagam uporabo kvalitetnejših tušev, ki so gostejši in obstojnejši.

K kaligrafskim potrebščinam sodi še mehka radirka in svinčnik.

Kaligrafija – vabilo

Vabim vas, da redno sledite facebook strani Svet ustvarjalnosti NRG in facebook strani Natalija Resnik, kjer objavljam izdelke in termine novih možnosti za učenje. Skupaj bomo lažje prešli prve korake v čaroben svet kaligrafije.