fbpx

Ko 2 desetletji izkušenj s kaligrafijo spregovori

Gospa Natalija, a je res ta listina zapisana na roko?  Zdi se mi nemogoče. In kako, da so vse črke enake, izgleda kot natisnjeno. Po tiho se nasmejim. Dosegla sem notranje začudenje otroka, kar je predpogoj, da ga osvojim in povabim v čarobni svet kaligrafije.

Prvo srečanje s kaligrafijo

Ko delam z otroci, se učenci radi čudijo, ko jim pokažem A3 listino, kot osnovo za prvo uro kaligrafije, v katero jih želimo popeljati. Povem, da prav vsi imajo tam notri, kjer je doma srček, predalček z vsem, kar rabimo za izpisovanje lepih črk in da le z malo usmerjene pozornost lahko vsak med nami odpre ta predalček.

Večini se zdi to nemogoče, a dovolj mamljivo, da se odločijo za sodelovanje, saj izgubit nimajo kaj, razen da nekaj na novo prebudijo v sebi.

Prvi korak je kot pod katerim držimo kaligrafsko pero

Prvi korak je , da se naučimo pravilno držati pero pod kotom. Nato spoznavamo gradnike črk in v nadaljevanju iz teh, sestavljamo črke in besede. Nekatere od gradnikov uporabimo za okraske.

Dogovorimo se pravil od katerih ne odstopamo in so ‘sveta’, da bo tekst na koncu lep in harmoničen.

In ob enem se dogovorimo, da je odlično, če smo čim bolj ustva­rjalni. Da se ne omejujemo in vedno prehajamo meje in okvirje naučenega. Povem jim, da je največ vredno, da ustvarjamo in iščemo vedno nove in nove načine, kje uporabit ta nova znanja in jih s tem mojstrit.

Kaligrafija razvija sposobnost predstave in natančnost

Vsak nov izdelek je vaja v marsičem. Najprej v PREDSTAVLJANJU, namreč končni izdelek je treba videti v glavi, preden potegnemo prve pomožne črte, med katere bomo potem zapisovali prve črke.

Urimo se nadalje v NATANČNOSTI, saj morajo bit vse črte do mm vzpo­redne in v pravih razmerjih, da bodo potem tudi vse besede sredinsko poravnane od robov lista in bo izdelek dopadljiv kot celota.

Pri kaligrafiji vemo, zakaj storimo kak korak

Preden pa sploh pričnemo, pa izmed nabora pisav izberemo tisto, ki najbolje poveže vsebino s tistim, ki podarja oz. prejema naš izdelek. To pa učencem najlaže razložimo s stavkom, da naj vedno stojijo za tem, kar počnejo in da to v praksi pomeni, da naj dobro vedo, zakaj so storili kak korak, ker je od vsakega posameznega koraka odvisen končni rezultat.


Očem skrit pomen kaligrafije

Do sedaj je pol dela opravljenega, pa še nismo na listino zapisali nobene črke. To da nevidnem delu opravil velik pomen. V življenju vsakogar, da je prav nevidni svet tisti, kjer se odvijajo najpomembnejše igre, jim še zaupam.

Vsestransko uporabna vrednota kaligrafije je fokus

Od te točke naprej vodimo FOKUS. Pišemo tako, da je vsaka črka, kot smo se je načeli. Pozorni smo, da ne izpustimo nobene črke. Da izberemo pravo velikost peresa in primerno pero za svojo barvo tuša.

Potrpežljivost, kraljica vrednot, ki jo razvijamo skozi vaje kaligrafije

In še, od vseh vrlin najpomembnejša lekcija POTRPEŽLJIVOST. Kot v tem projektu, ki ga danes predstavljam, ko gre za izpis 9 listin, ko sem več dni zapovrstjo v “karanteni” odma­knjena od vsega, kar bi motilo mojo pozornost. Ni radija, ne obiska, ni telefona, ne malice, tako mi­mogrede ob mizi.

Ko notranji glas spregovori

Smo sami s seboj in v odnosu z izdelkom, ki nastaja in ‘komunicira’ z nami. To je proces meditacije, globoke kontemplacije, ki ustvari pogoje v nas, da zaslišimo notranji glas, ki nam govori.

Opozori nas, kdaj potrebujemo odmor, ker nam popušča konce­ntracije. Včasih pa je zlitje tako močno, da ne opazimo, da sta minili 2 uri brez, da bi vstali, se pretegnili, si izravnali vrat in ramena. Se nadihali in se aktivno sprostili.


Rojstvo zavestnosti ob kaligrafiji

Ples je to, ples črk po papirju. Ples občutij, ki ob tem prodirajo v zavest. Na začetku moje kaligrafske meditacije je bil ta ples notranjosti, ki je naplavljala, kot rock and roll. Počasi pa se je tok misli umirja, zavest se je vedno bolj osvo­bajala in s tem se je ples občutij prelil v prijeten naravni ritem tanga, kjer se telo in um, pa čustva in notranji glas vodstva sinhrono gibljejo.

Prvih 7 vajeniških let v kaligrafiji

Prelepa meditacija v gibanju je kaligrafija. Dokler se ne potopiš vanjo, ne razkrije svoje moči. In, ko prestopiš mejo 7 let vajeništva, se odpre svet, ki je neviden očem, ustvarjenim le za gledanje z zunanjimi očmi.

Čemur posvečate pozornost, raste

Povabim vas na potovanje skozi izpis 9 priznanj, ki so jih ob 20 obletnici osamosvojitve Slovenije podelili v Občini Brežice. Letos sem zanje pisala 10 leto. Obožujem te vrste poslovne odnose, ki temelje le na nameri, kako ohraniti in obdržati odnos na korektnem in spoštljivem nivoju.

Če ste se prebili do sem, predlagam, da korak po korak prelistate fotografije in skušate prebrati posameznega dobitnika listin. Pri tem se potopite v  okoliščine ob katerih so listine nastajale. Zgoraj sem jih skušala opisat, a so dejansko neopisljive z besedami. A še kako dosegljive vsem, zato vas opogumljam.

Vabim te v ta svet elegance in harmonije, ki vodi v osvobajanje.