Tečaji

LEPOPISJE – KALIGRAFIJA

Brezmejna ustvarjalnost ob meditaciji v gibanju!

Ob učenju veščin pisanja, skozi vaje lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo in sposobnost za vizualizacijo. Ob potezah peresa v določeni smeri se tečajniki učijo prepoznati detajle posameznih črk in tako razvijajo sposobnost pozornosti. Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike, nimajo možnosti razvijanja ročnih spretnosti. Ob vajah kaligrafije razvijamo bistveno: sposobnost osredotočanja misli in potrpežljivost – kraljico vseh vrednot.

Prav zaradi teh lastnosti se kaligrafija prav tako uporablja v terapevtske namene kot neke vrste meditacija. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvija človekov temperament in umirjenost. Izboljša se sposobnost opazovanja, subtilnosti, kreativnosti in samostojnosti. Ob enem pa je pridobljena veščina dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko tečajniki še posebej ponosni.

Osnovni stili pisav

Karolina se je razvila iz polunciale. Velike črke – majuskule so bolj jasne in pravilne, male črke – minuskule pa bolj oglate in ožje, kot pri unciali.

Je ena najstarejših pisav, a kljub temu presenetljivo sodobna in vsestransko uporabna zaradi svoje čitljivosti, saj v svojem bistvu predstavlja s peresom zapisane manuskule. Višina pisave : 4 širine peresa in serifi 1 višine peresa zelo kratki Pero je nagnjeno pod kotom 15° do 30°, pisava je pokončna

Gotica Bastarda je najbolj uporabna za protokolarne listine in priznanja. Posebej čudovite so raznolike krasitve inicialk. Višina pisave: 4-5 višin peresa Pero je nagnjeno pod kotom 45 stopinji, pisava je pokončna.

Je nadvse prilagodljiva in vsestransko uporabna. primerna je za pisanje imen na vabilih in potrdilih, za poezijo in uradne spise. Damo ji lahko zelo osebno noto s tako imenovanim okrasnim stilom. Višina pisave v minuskuli : 5 širine peresa in serifi 4 višine peresa Pero je nagnjeno pod kotom 45°, pisava je nagnjene pod kotom 5°

Copperplate, elegantna pisava iz 17. do 18. stoletja, ki so jo razvili v Angliji. Nam bolj znana kot pisava naših babic, primerna za pisanje receptov ali pa ljubezenskih pisem. Pisava je močno nagnjena pod kotom 35/55 stopinj. Piše pa se s peresi, katerih konica je dolga in po sredini preklana. Če so do sedaj opisani stili pisav ples, je stil Copperplate balet.

16. urni tečaj kaligrafije

SO PRIMERNI ZA:

  • popolne začetnike vseh starosti,
  • tudi za tiste, ki za sebe pravite, da niste umetniško nadarjeni ali nimate ravno lepega rokopisa.

TEČAJ VSEBUJE:

  • predstavitev osnovnih stilov pisav skozi izdelke,
  • seznanjanje s peresi in tušem,
  • pristop pravilne drže peresa,
  • pravilen naklon peresa, razmerja in višine črk, osnovne gradnike črk: črte, krivulje,
  • spoznavanje abecede (minuskule in majuskule) izbranega stila pisave, ki se mu v teku druženja posvetimo črko po črko.

Termini tečajev

Tečaji kaligrafije potekajo po vsej Sloveniji od septembra do aprila, v sodelovanju s knjižnicami in Ljudskimi univerzami.