Kaj imata skupnega Lorenzo in kaligrafija

Vest v dnevniku pred par dnevi: Jorgej Lorenzo, svetovni prvak v razredu motoGP je razkril skrivnost v pripravah, ki ga uvrščajo na vrh svetovnega pokala. Po priporočilu psihologov že 6 let vsak dan vadi vaje iz kaligrafije, za več zbranosti in samozavesti. Vaaav nisem niti vedela, da imam po tem takem, velike možnosti, da bi poslala izvrstna motodirkalka, ha, ha…

In ta povezava, Lorenzovih psihologov, kaligrafije s koncentracijo in samozavestjo še kako drži. Lorenzo je epski boj za naslov prvaka zdržal tudi zaradi treninga možganov. Med vajami kaligrafije gre za stimulacijo določenih živčnih celic, da bi se čas sprejemanja in prenašanja informacij skrajšal. To lahko pripomore k bolj učinkovitemu sprejemanju odločitev in natančnosti. Pet kratni svetovni prvak piše 6 krat na teden, kadarkoli ima kaj prostega ?asa in po navodilih zdravnikov ne sme izpustiti nobenega preizkusa. In odkar se je prepričal v koristi kaligrafskih vaj, je niti sam ne želi izpuščati.

Sama kaligrafijo, ob svoji sicer viharni energiji uporabljam kot MEDITACIJO V GIBANJU, saj enostavno nikoli nisem zmogla sedet pri miru in peti Om. Uporabljam jo za KONCENTRACIJO, za usmerjanje misli v le eno smer, za POZORNOST pri opazovanju detajlov in krepitev vizualizacije.

V mojih ponudbah za tečaje najdete: Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike nimajo možnosti izvajati ročnih spretnosti in tako skozi zabavo razvijati sposobnost osredotočanja misli in predvsem potrpežljivosti.

Prav zaradi teh lastnosti se kaligrafija prav tako uporablja v terapevtske namene kot neke vrste meditacija. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvija človekov temperament in umirjenost. Izboljša se sposobnost opazovanja, subtilnosti, kreativnosti in samostojnosti. Ob enem pa je pridobljena veščina dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko tečajniki še posebej ponosni.

In vso to širino sveta lepopisja mi je, ob osnovnih potezah črk, s svojo “širino” predal moj učitelj, gospod Zvone Potočnik. Sama se z vsem spoštovanjem trudim ohranjati ta nivo.